OTAP speciaal voor webdevelopers

cacholong-web-blog OTAP

OTAP-ontwikkelstraat: voor hoge kwaliteit en minder kosten

OTAP staat voor Ontwikkel, Test, Acceptatie en Productie. Deze methodiek wordt vaak toegepast door ict’ers bij het ontwikkelingen van software. Ook voor webdevelopers is de OTAP-methodiek ontzettend waardevol. Je kunt de ontwikkelstraat namelijk helemaal naar wens inrichten, zodat het perfect werkt voor jouw business.

Wat is OTAP, wat is het nut ervan en heb je bij de toepassing van deze methode een hostingspecialist nodig? Dat is wat we in dit artikel graag aan je uitleggen.


OTAP: Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie

OTAP is een methodiek die bestaat uit vier fases: de ontwikkelfase, de testfase, de acceptatiefase en de productiefase. Het is een procedure die je naar eigen wens en inzicht inricht om grip te krijgen op een ontwikkeltraject. Door gefaseerd te ontwikkelen is het eindproduct niet alleen kwalitatief beter, je bespaart ook nog eens kosten!

Op hoofdlijnen ziet de procedure er zo uit:

  • Fase 1 - Ontwikkeling: in een ontwikkelomgeving wordt een website, applicatie of een onderdeel daarvan ontwikkeld. Eén of meerdere ontwikkelaars hebben toegang tot deze omgeving en bouwen gezamenlijk aan een of meerdere versies.
  • Fase 2 – Test: Als de ontwikkelaars klaar zijn met een versie, wordt deze doorgezet naar een testserver. Op de testserver worden bijvoorbeeld unittests en securitytests uitgevoerd. Deze tests kunnen zowel automatisch als handmatig worden uitgevoerd. De uitkomsten van al deze tests bepalen de volgende stap: terug naar de ontwikkelomgeving om aanpassingen te doen of door naar de acceptatiefase.
  • Fase 3 – Acceptatie: Zodra een versie is goedgekeurd, wordt deze overgezet naar de acceptatieomgeving. De acceptatieomgeving is, qua hard- en software, zoveel mogelijk gelijk aan de productieomgeving. Tijdens deze fase kan de opdrachtgever zien en ervaren hoe de applicatie werkt. Ondertussen blijft de huidige website of applicatie gewoon online. Als de klant nog niet tevreden is, is er een verbeterslag nodig. Dit gebeurt in de ontwikkelomgeving; de ontwikkelaars werken hier aan een volgende versie.
  • Fase 4 – Productie: Is de klant tevreden en wordt het product accepteert, dan wordt de website of applicatie online gezet in de productieomgeving. (Dit kan zonder downtime!) Dat betekent dat de site of applicatie nu zichtbaar en bruikbaar is voor klanten en gebruikers.

OTAPE en OTAPU

Aan sommige ontwikkelstraten worden extra fases toegevoegd: fase E en fase U. E staat voor Educatie, U staat voor Uitwijk.

Als er sprake is van gebruikersopleidingen, dan is het wenselijk om een extra fase toe te voegen en een educatieomgeving te bouwen. De educatieomgeving is weliswaar een productieomgeving, maar wordt uitsluitend gebruikt voor opleidingsdoeleinden.

De uitwijkfase wordt ingezet als de productieomgeving niet meer functioneert. Door deze fase toe te voegen aan de ontwikkelstraat is de (bedrijfs)continuïteit gegarandeerd. De uitwijklocatie is immers inzetbaar bij calamiteiten en storingen.

Voordelen van OTAP

Een groot voordeel van de OTAP-methodiek is dat de huidige website of applicatie gewoon online blijft, terwijl er tegelijkertijd wordt gewerkt aan een update of compleet nieuw product. De nieuwe website of applicatie wordt pas gelanceerd als deze helemaal naar behoren functioneert. Gebruikers en klanten krijgen dus nooit iets afwijkends te zien. Een ander groot voordeel van OTAP is dat het kostenbesparend werkt.

OTAP gebruiken voor web- of applicatieontwikkeling?

Cacholong is een hostingspecialist die OTAP-ontwikkelstraten integreert en veel ervaring heeft in het maken van hoogwaardige ontwikkelomgevingen.

We zijn er speciaal voor softwareontwikkelaars en online dienstverleners.


OTAP werkt kostenbesparend

OTAP werkt kostenbesparend omdat je tijdens het proces veel tests uitvoert, waardoor het eindproduct beter wordt. Nu kan het schrijven van tests een tijdrovende bezigheid zijn. En tijd is geld. Maar achteraf een fout of bug oplossen kost vrijwel altijd meer en heeft bovendien soms downtime tot gevolg.

cacholong tegelwijsheid blog otap

Geautomatiseerd testen

Er zijn tal van tests die je kunt uitvoeren. Denk hierbij aan:
  • Automatische functionele tests: het controleren van alle essentiële applicatiefuncties;
  • Serverconfiguratie: het instellen van cronjobs en het controleren van softwarevereisten;
  • Databasemigratie: het automatisch juist configureren van de database;
  • Securitytests: het controleren van geïmplementeerde en het achterhalen van ontbrekende beveiligingstechnieken.

Impact van downtime

In de productieomgeving is de impact van downtime groot. Het brengt vaak extra kosten met zich mee en het is slecht voor je imago. Bovendien verlies je omzet, omdat klanten niet geholpen kunnen worden en ze hun order waarschijnlijk elders plaatsen. En wat te denken van medewerkers die tijdelijk niet in staat zijn om te werken? Ze kunnen immers geen gebruik maken van de systemen. Dat leidt tot productiviteitsverlies en het werk moet ook nog eens later ingehaald worden.

OTAP-hosting en Cacholong

Cacholong is een hostingspecialist. We hebben veel ervaring met het inrichten en integreren van OTAP-ontwikkelstraten en het faciliteren van geautomatiseerde tests. Bij veel klanten werken we nauw samen met de developers en zijn we een vitaal onderdeel van het ontwikkelproces. We helpen onze klanten om de OTAP-straat naar eigen wens en inzicht in te richten, want er zijn namelijk veel variaties mogelijk.

De testfase is een essentieel onderdeel van de OTAP-straat. Wij ondersteunen developers, zodat automatische tests op de juiste manier worden uitgevoerd. Dit komt de kwaliteit van de website of applicatie altijd ten goede.

Daarnaast zorgen we ervoor dat er tijdens de productfase géén downtime is. En we zetten oude versies (automatisch) terug als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat er onverhoopt iets misgaat of er bug wordt ontdekt. Natuurlijk zorgen we er ook voor dat je kunt zien welke softwareversies er zijn en welke versie live staat.

OTAP: webdevelopers willen niets liever!

Twijfel je nog over OTAP? Voor elke zelfstandige ontwikkelaar heeft OTAP meerwaarde. Werk je in een team van developers? Dan is OTAP echt onmisbaar! Wij weten zeker dat ook de ontwikkelaars van jouw bedrijf er graag mee werken. Bovendien garanderen we dat de OTAP-methodiek een onmisbare bijdrage levert aan de kwaliteit het eindproduct.

Wil je meer weten over OTAP en OTAP-hosting? Neem dan contact met ons op.

4

Interesse? Laten we kennismaken!

Hoe kunnen we jouw helpen? We maken graag persoonlijk kennis. Vertel ons wat je wensen en eisen zijn. Dan geven we jou het juiste advies en overtreffen we jouw verwachting.

In contact komen
DNV-certified